καλαθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Παραγωγή λιπάσματος σε μεγάλη κλίμακα

Στην isle of eco ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με την κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων, έχουμε ερευνήσει και μελετήσει αρκετές μεθόδους και τεχνικές. Έχουμε αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και site, έχουμε κάνει παρουσιάσεις σε σχολεία, έχουμε δώσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, έχουμε συμμετάσχει σε εκθέσεις και σεμινάρια, και έχουμε δημιουργήσει διαδικτυακά video για την πλήρη ενημέρωση του κοινού.
Ως isle of eco έχουμε βοηθήσει δεκάδες μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής κομπόστ. Δίνοντας συμβουλές , κάνοντας μελέτες σύμφωνα με τις ανάγκες και προμηθεύοντας σε χαμηλό κόστος μεγάλο πλήθος γεωσκώληκων.
Έχοντας την κατάλληλη εμπειρία και με σεβασμό στη φύση, η isle of eco μελέτησε και σχεδίασε ένα σύστημα κομποστοποίησης μεγάλης κλίμακας. Το σύστημα δοκιμάστηκε υπό διαφορετικές συνθήκες και αφού έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις είναι πλέον έτοιμο - με αναλυτικές οδηγίες χειρισμού - για το ευρύ κοινό. Το σύστημα είναι κατάλληλο για μικρή ή μεγάλη κλίμακα, από 500 λίτρα ετησίως έως όσο επιθυμεί ο παραγωγός.

Η ΙΔΕΑ
Περιορίζουμε τα απορρίμματα μας και φτιάχνουμε λίπασμα οργανικό και πολύ ποιοτικό για να το εμπορευτούμε.

ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΞΙΑ ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ
Ίσως το μεγαλύτερο προτέρημα του συστήματος κομποστοποίησης που μελετήσαμε είναι ότι το υλικό το οποίο θα μετατραπεί σε κομπόστ γεωσκώληκα είναι ΔΩΡΕΑΝ. Υλικό που αλλιώς θα καταστραφεί ή θα χαριστεί.

Ποιο συγκεκριμένα δωρεάν υλικό υπάρχει:

Υλικό φυτικής προέλευσης

Καταστήματα λιανικής: Σούπερ μάρκετ, μανάβικα, φούρνοι. Τα χαλασμένα, τα χτυπημένα και τα απούλητα φρούτα καταστρέφονται. 
Λαχαναγορές: Είτε πρόκειται για συνοικιακή λαϊκή αγορά, είτε για την λαχαναγορά της πόλης. Ότι ήταν χτυπημένο, χαλασμένο ή απλά δεν πουλήθηκε καταλήγει στα απορρίμματα.
Επιχειρήσεις επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων: Τόνοι οργανικών κρίνονται είτε ακατάλληλα προς συσκευασία είτε υπολείμματα από την επεξεργασία και τη συσκευασία.
Χώροι εστίασης: Ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταχυφαγεία. Θέλει προσοχή όμως όσον αφορά τα κρέατα και τα ψάρια. Στην προετοιμασία που έχουμε σχεδιάσει έχουμε πρόβλεψη για τα παθογόνα, όμως μεγάλο ποσοστό αυτών ή μια όχι αυστηρά ακολουθημένη διαδικασία προετοιμασίας του υλικού, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Ακόμα μια πηγή θα μπορούσε να είναι τα οργανικά απορρίμματα των δήμων, όμως δεν προτείνουμε σε καμιά περίπτωση την εμπλοκή με δημόσιες υπηρεσίες.

Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα κάνετε εξυπηρέτηση στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και θα σας τα παρέχουν δωρεάν. Υπάρχει ένα κόστος στη διαχείριση απορριμμάτων τους, από το οποίο θα απεμπλακούν. Επίσης βελτιώνουν την πράσινη οικολογική εικόνα που θα έχουν προς τα έξω δηλώνοντας ότι δεν παράγουν απορρίμματα γιατί κομποστοποιούν τα υλικά τους.

Υλικό ζωικής προέλευσης

Η κοπριά που δημιουργείται από τις κτηνοτροφικές μονάδες είναι υλικό που οι κτηνοτρόφοι δεν αξιοποιούν. Το χαρίζουν δωρεάν ώστε να καθαρίσει ο χώρος τους.

Η κάθε κοπριά έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και χρειάζεται διαφορετική διαχείριση, που την αναλύουμε στον οδηγό που περιέχεται στο σύστημα κομποστοποίησης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΓΕΩΣΚΩΛΗΚΕΣ
Κομποστοποίηση με γεωσκώληκες είναι η βιο-οξείδωση των οργανικών απορριμμάτων, με την συνδυασμένη δράση του γεωσκώληκων και μικροοργανισμών. Το αποτέλεσμα είναι σταθεροποιημένο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υλικό, γνωστό και ως κομπόστ γεωσκώληκα (vermicompost).


ΓΙΑΤΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΜΕ ΓΕΩΣΚΩΛΗΚΑ
1. Ευελιξία στο μέγεθος κομποστοποίησης, δεν υπάρχει κρίσιμα απαραίτητο μέγεθος για να γίνει. Τα συστήματα κομποστοποίησης μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, μπορεί να είναι από μια δεξαμενή κομποστοποίησης για τον κήπο ως μια μονάδα παραγωγής οργανικού λιπάσματος
2. Δωρεάν και αστείρευτη α’ ύλη.
3. Παράγεται το πιο ποιοτικό οργανικό λίπασμα που μπορείτε να έχετε, το χαβιάρι των κομπόστ.
4. Βοηθάμε το περιβάλλον και συγχρόνως έχουμε πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Ένα από τα θετικά της παραγωγής κομπόστ γεωσκώληκα είναι ότι μπορούμε να έχουμε όση παραγωγή θέλουμε, για τη χρήση που θέλουμε.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΓΕΩΣΚΩΛΗΚΕΣ
Υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες ενδιαφερόμενων, ο κάθε ενδιαφερόμενος βέβαια μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία.
1. Αυτοί που παράγουν οργανικά υπολείμματα και θέλουν να τους δώσουν αξία. Δηλαδή κάποιοι που δημιουργούν οργανικά υπολείμματα με τους προαναφερθέντες τρόπους και θέλουν να δώσουν υπεραξία σε αυτά.
2. Αυτοί που χρησιμοποιούν οργανικά λιπάσματα ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Κυρίως γεωργοί οι οποίοι ετησίως δαπανούν μεγάλα ποσά για τη λίπανση του εδάφους, ενώ κάνοντας κομποστοποίηση μεγάλης κλίμακας, θα μπορούν να παράγουν δωρεάν το λίπασμα αυτό.
3. Αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά το οργανικό κομπόστ. Μπορεί να είναι φυτώρια που προωθούν τη δικό τους λίπασμα ή κάποιος ιδιώτης ο οποίος θέλει να γίνει μικρός ή μεγάλος παραγωγός.

Η παραγωγή λιπάσματος με γεωσκώληκες είναι μια επένδυση που μπορεί να αποφέρει από ένα συμπλήρωμα εισοδήματος έως ένα πολύ καλό εισόδημα. Όμως δεν πρέπει να πέφτουμε στη ψεύτικη παγίδα της χρυσής επένδυσης που από τη μια στιγμή στην άλλη και χωρίς κόπο θα προκύψουν φανταστικά χρηματικά κέρδη. Πολλοί έχουν υποσχεθεί τέτοιες επενδύσεις και ότι υπόσχονταν ήταν υπερβολικό, χωρίς αντίκρισμα και πολύς κόσμος έχασε λεφτά. Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δημιουργούμε ένα δικό μας προϊόν, που πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ποιοτικό, και πρέπει να υποστηρίξουμε και την πώληση του – εφ΄ όσον δεν προορίζεται για εμάς τους ίδιους.

Κατηγορίες και αξιολογήσεις είναι οι παρακάτω.
Λιανική πώληση

 • Μεγάλο περιθώριο κέρδους.
 • Ο ευχαριστημένος πελάτης σε προωθεί σε κοντινά του πρόσωπα και αποκτάς σταδιακά το πελατολόγιο σου.
 • Το προωθούμε μέσω ενός καταστήματος ήδη έχουμε, όσο πιο σχετικό με κήπο τόσο καλύτερα. Αν δεν έχουμε δικό μας κατάστημα μπορούμε να κάνουμε διαδικτυακή πώληση ή ακόμα και σε λαϊκές. 

Αγρότες και παραγωγοί

 • Ενδιαφέρονται για μεγάλος ποσότητες, ένας αγρότης μπορεί να σας πάρει και ολόκληρη την παραγωγή.
 • Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από τους βιοκαλλιεργητές.
 • Μπορείτε να προπουλάτε την παραγωγή σας κάθε χρόνο, στους ίδιους αγρότες εφόσον έχετε ποιοτικό αποτέλεσμα.

Φυτώρια

 • Χονδρική πώληση, μεγάλη ποσότητα με χαμηλή όμως τιμή
 • Δυνατότητα προώθησης του προϊόντος σας και δημιουργίας καλού ονόματος άμεσα
 • Επαναλαμβανόμενος πελάτης

Φυσικά αν μπορούμε να υποστηρίξουμε λιανική πώληση έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Από εκεί και πέρα εύκολη πώληση και επικερδής μπορεί να γίνει απ’ ευθείας σε γεωργούς, οι οποίοι πιθανότατα θα είναι και επαναλαμβανόμενοι πελάτες.


ΑΞΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΕΩΣΚΩΛΗΚΑ
Η τιμή του καθαρού κομπόστ κυμαίνεται γύρω στο 0,5-1 ευρώ το λίτρο. Έχει σχέση με την ποιότητα αλλά και την τιμολογιακή πολιτική του κάθε παραγωγού. Κάνοντας μίξη του καθαρό κομπόστ με άλλα υλικά (τύρφη, φυλλόχωμα, κοπριά, ζεόλιθο κτλ) μπορεί να ανέβει η αξία του. 
Το κομπόστ γεωσκώληκα είναι ένα γεωργικό αγαθό μεγάλης αξίας, ένα υλικό που έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο στη ευρεία χρήση του. Πολύ αποτελεσματικό για τις βιολογικές καλλιέργειες και κερδίζει διαρκώς έδαφος στη χρήση του.

Λόγω των μικρών χωροταξικών απαιτήσεων που υπάρχουν για την παραγωγή του λιπάσματος, την περιορισμένη γνώση παραγωγής compost/humus γεωσκώληκα και τις αυξανόμενες απαιτήσεις σε βιολογικά /οργανικά λιπάσματα η παραγωγή λιπάσματος είναι μια παραγωγή με μεγάλες προοπτικές.

Για να γίνετε παραγωγοί που ξεπουλάτε εύκολα την παραγωγή σας θα πρέπει να προσέξετε την ποιότητα που παράγετε και να κρατήσετε τις τιμές ανταγωνιστικές. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε κακό όνομα και αυτό δύσκολα αλλάζει, αντιθέτως μπορείτε να δημιουργήσετε και ένα δικό σας χαρμάνι το οποίο να ξεχωρίζει στην αγορά.


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΤΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤ
Κάποια από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του οργανικού λιπάσματος που δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στις μετρήσεις και δεν αναγράφονται επάνω στις εμπορικές συσκευασίες είναι η πλούσια περιεκτικότητα του σε ένζυμα και βακτήρια. Επίσης περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό οργανικής ύλης που αποτελεί φυσική τροφή για το έδαφος και τα φυτά. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δεν βλάπτει ούτε τα πιο ευαίσθητα φυτά.

1. Η κοπριά ζώων πριν την επεξεργασία από το γεωσκώληκα είναι ανομοιογενής όσον αφορά τον όγκο – δηλαδή σβολιασμένη, με διαφορετικά ποσοστά υγρασίας και βαθμό χώνεψης ανά σημείο, αναμεμιγμένη με ξένα σώματα (χόρτα, χώμα κτλ). Ως συνέπεια είναι η μεγάλη απόκλιση στις μετρήσεις περιεκτικότητας θρεπτικών συστατικών. Μέσω της κομποστοποίησης με γεωσκώληκα καταλήγουμε σε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα, ομογενοποιημένο, σταθεροποιημένο και με αυξημένη διαθεσιμότητα σε θρεπτικές ουσίες και βελτιωμένες φυσικοχημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες.

2. Λόγω του γεωσκώληκα αναπτύσσεται ένα μεγάλο σύνολο διαφορετικών μικροοργανισμών. Ο γεωσκώληκας εκκρίνει στο τελικό κομπόστ ένζυμα και βλέννα. Η παρουσία των πεπτικών ενζύμων ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το χώμα εμπλουτίζεται άμεσα με μικροοργανισμούς οι οποίοι αυξάνουν το επίπεδο της ωφέλιμης μικροβιακής δράσης.
3. Ο «μαύρος χρυσός» - όπως αποκαλείται το οργανικό κομπόστ γεωσκώληκα - που παράγεται περιέχει 50% οργανική ύλη. Ο εμπλουτισμός με οργανική ουσία θα επιφέρει το βέλτιστο αποτελέσματα παράγοντας μεγαλύτερους καρπούς με έντονο άρωμα και γεύση.
4. Συμβάλει στη βελτίωση της δομής του εδάφους, στην αύξηση της ικανότητας διατήρησης υγρασίας, την εξισορρόπηση του pH, η συγκράτηση θρεπτικών συστατικών και τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής δραστηριότητας. Τονώνει τα φυτά και ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Μία έρευνα στη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι το κομπόστ γεωσκώληκα μπορεί να είναι ανώτερο από τα συμβατικά αερόβια κομπόστ σε ορισμένους τομείς. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

 • Επίπεδο διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών. Βρέθηκε ότι το συμβατικό κομπόστ έχει υψηλότερα ποσοστά αμμωνίου, ενώ το κομπόστ γεωσκώληκα τείνει να έχει υψηλότερα νιτρικά, το οποίο είναι η πιο χρήσιμη μορφή αζώτου για τα φυτά. Επίσης, πειράματα έδειξαν ότι το κομπόστ γεωσκώληκα έχει υψηλότερη διαθεσιμότητα σε άζωτο από το συμβατικό κομπόστ επί τη βάσει βάρους. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι ο ρυθμός τροφοδοσίας των διάφορων θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φωσφόρου, καλίου, θείου και μαγνησίου, αυξήθηκε κατά τη κομποστοποίηση με γεωσκώληκες, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους κομποστοποίησης. Φαίνεται λοιπόν ότι η μέθοδος της κομποστοποίησης με γεωσκώληκες τείνει να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών από ότι η συμβατική διαδικασία λιπασματοποίησης.
 • Επίπεδο ωφέλιμων μικροοργανισμών. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό από ότι για τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά ευρέως πιστεύεται ότι το κομπόστ γεωσκώληκα υπερβαίνει κατά πολύ τα συμβατικά κομπόστ στα επίπεδα της ευεργετικής μικροβιακής δραστηριότητας. Πανεπιστημιακές μελέτες έχουν δείξει ότι το κομπόστ γεωσκώληκα μπορεί να είναι έως και 1000 φορές μικροβιακά πιο ενεργό από το απλό κομπόστ, αν και ο αριθμός αυτός δεν επιτυγχάνεται πάντοτε. Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια είναι πολύ καλύτερα στη μετατροπή θρεπτικών στοιχείων σε μορφές που εύκολα απορροφώνται από τα φυτά, από ό, τι μπορούν να βρεθούν στο συμβατικό κομπόστ. Είναι πολύ προτιμότερο το κομπόστ αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως μέσω ανάπτυξης φυτών.
 • Ικανότητα να διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών. Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο τα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί. Πολλοί ερευνητές έχουν βρει ότι το κομπόστ γεωσκώληκα διεγείρει την περαιτέρω ανάπτυξη των φυτών, ακόμα και όταν τα φυτά ήδη λαμβάνουν τη βέλτιστη διατροφή. Οι έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει σταθερή βλάστηση των σπόρων, ενισχυμένη ανάπτυξη των φυταρίων και αύξηση της παραγωγικότητας των φυτών, πολύ περισσότερο από ότι με τη χρήση ορυκτών θρεπτικών ουσιών σε μορφή λιπάσματος. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι το μέγιστο όφελος από το κομπόστ γεωσκώληκα επιτυγχάνεται όταν αποτελεί μεταξύ 10 και 40% του αυξανόμενου μέσου. Φαίνεται ότι όταν το ποσοστό του κομπόστ γεωσκώληκα είναι μεγαλύτερο από 40% δεν αυξάνεται το όφελος και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη ή απόδοση.
 • Ικανότητα να καταστέλλει ασθένειες. Υπάρχει σημαντικός όγκος επίσημων στοιχείων τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ικανότητα του κομπόστ γεωσκώληκα να προστατεύει τα φυτά. Η θεωρία είναι ότι τα υψηλά επίπεδα των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο κομπόστ γεωσκώληκα προστατεύουν τα φυτά από τα παθογόνα αποκλείοντας τα από τους διαθέσιμους πόρους (ας πούμε ότι πεθαίνουν από την πείνα), ενώ εμποδίζουν την πρόσβασή τους στο ριζικό σύστημα καταλαμβάνοντας όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Οι έρευνες σχετικά με αυτό το χαρακτηριστικό του κομπόστ γεωσκώληκα είναι ακόμα στα σπάργανα παρόλα αυτά είναι ελπιδοφόρες. Το Εργαστήριο Εδάφους και Οικολογίας του πανεπιστημίου Ohio State σε έρευνες του αναφέρει ότι «... έχουμε ερευνήσει τις επιπτώσεις του εμπορικά παραγμένου κομπόστ γεωσκώληκα σχετικά με τις επιθέσεις από Pythium sp. στα αγγούρια, Rhizoctonia solani στα ραπανάκια του θερμοκηπίου, καθώς και από Verticillium για φράουλες και Phomopsis και Sphaerotheca fuliginea στα σταφύλια. Σε όλα αυτά τα πειράματα η παρουσία του, κατέστειλε σημαντικά την συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Οι συγγραφείς συμπληρώνουν ότι τα παθογόνα εξαφανίστηκαν όταν το κομπόστ γεωσκώληκα ήταν αποστειρωμένο, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μηχανισμό μικροβιακού ανταγωνισμού.
 • Ικανότητα να αποκρούει τα παράσιτα. Φαίνεται να υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι το κομπόστ γεωσκώληκα απωθεί μερικές φορές τα δύσκολο παράσιτα. Γιατί αυτή η απώθηση μερικές φορές λειτουργεί ενώ άλλες όχι, μένει να καθοριστεί. Μία έρευνα ισχυρίζεται ότι το κομπόστ γεωσκώληκα απωθεί πολλά διαφορετικά έντομα διότι οι γεωσκώληκες παράγουν το ένζυμο χιτινάσης το οποίο διασπά τη χιτίνη στον εξωσκελετό των εντόμων. Σε άλλη έρευνα αναφέρονται στατιστικά σημαντικές μειώσεις πληθυσμών στα αρθρόποδα (αφίδες, αλευρώδης έντομο, άκαρι αράχνης) και στην επακόλουθη μείωση των ζημιών των φυτών, στην ντομάτα, πιπεριά και λάχανο. Βρήκαν επίσης στατιστικά σημαντική καταστολή των φυτο-παρασιτικών νηματωδών σε δοκιμές σε χωράφια με πιπεριές, ντομάτες, φράουλες, και σταφύλια. Πολύ περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη, ωστόσο, πριν το κομπόστ γεωσκώληκα μπορεί να θεωρηθεί ως μια εναλλακτική λύση για τα φυτοφάρμακα ή εναλλακτικά, μη τοξική μέθοδος ελέγχου των παρασίτων

 

 

 

ΜΙΞΕΙΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ

Το αποτέλεσμα του παραγόμενου κομπόστ γεωσκώληκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως α’ ύλη για τη δημιουργία διάφορων σκευασμάτων λίπανσης.

 • Οργανικό κομπόστ γεωσκώληκα: το καθαρό αποτέλεσμα της κομποστοποίησης γεωσκώληκα.
 • Εμπλουτισμένο χώμα φύτευσης: μίγμα με 80% φυλλόχωμα και 20% κομπόστ γεωσκώληκα
 • Χώμα σπορόφυτων: μίγμα με 50% τύρφη και 50% κομπόστ γεωσκώληκα
 • Άμεσο οργανικό ενισχυτικό με ζεόλιθο: μίγμα με 40% ζεόλιθο και 60% κομπόστ γεωσκώληκα

Βεβαίως η λίστα με τα μίγματα λιπάσματος είναι πολύ μεγάλη και μπορούν να παρασκευαστούν και να δοκιμαστούν διάφορα σκευάσματα προσθέτοντας άλλα υλικά όπως ποταμίσια άμμος, κοκοφοίνικας, περλίτης κτλ. Όλα τα παραπάνω συμπληρωματικά υλικά για τα μίγματα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εμάς σε πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού.
Επίσης μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές ποιότητες κομπόστ γεωσκώληκα αναλόγως με το τι χρησιμοποιήθηκε ως α’ ύλη για την κομποστοποίηση. Διαφορετικό αποτέλεσμα θα υπάρξει αν έχει χρησιμοποιηθεί τροφή ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Όπως και αν η ζωικής προέρχεται από κότες ή από βοοειδή. Ακόμα και η φυτικής προέλευσης έχει πολύ μεγάλη διαφορά έχει αν έχει ως βάση τα φρούτα ή τα λαχανικά και σε τι αναλογίες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το σύστημα που δημιουργήσαμε βασίζεται σε κάδους των 500 λίτρων. Περιλαμβάνει τον απαραίτητο πληθυσμό γεωσκώληκων κομποστοποίησης, υλικό αποστράγγισης και το αρχικό υπόστρωμα για τους γεωσκώληκες. Συνοδεύεται από σχετικό οδηγό με πλήρεις οδηγίες.
Το σύστημα αυτό το 1ο χρόνο λειτουργίας του μπορεί να παράξει έως και 500 λίτρα καθαρό κομπόστ γεωσκώληκα, ενώ από το δεύτερο χρόνο και ύστερα θα μπορεί να παράξει την ίδια ποσότητα αλλά σε 9 πλέον μήνες.
Το σύστημα κομποστοποίησης 500lt περιλαμβάνει:

 1. Δεξαμενή κομποστοποίησης 500lt
 2. Υλικό αποστράγγισης
 3. Ειδικό υπόστρωμα για γεωσκώληκες
 4. 2 κιλά εξισορροποιητή pH
 5. Δίχτυ σκίασης ως σκέπαστρο
 6. 10.000 γεωσκώληκες κομποστοποίησης του κορυφαίου είδους eisenia fetida
 7. Οδηγός κομποστοποίησης μεγάλης κλίμακας που αναλύει:
 • Στήσιμο του συστήματος κομποστοποίησης.
 • Γεωσκώληκες, παράμετροι και αναγκαίες συνθήκες οικοσυστήματος συστήματος κομποστοποίησης.
 • Αξιολόγηση υλικών υποστρώματος και συχνότητα προσθήκης.
 • Οδηγός συντήρησης συστήματος - παράμετροι και αναγκαίες συνθήκες.
 • Προετοιμασία, προ-κομποστοποίηση υλικών φυτικής προέλευσης.
 • Αξιολόγηση και οδηγίες διαχείρισης του κάθε τύπου κοπριάς.
 • Τρόποι αποθήκευσης υλικών ώστε να διατηρήσουν τη θρεπτική τους αξία.
 • Αναλυτικές οδηγίες ταΐσματος γεωσκώληκων στο σύστημα – ποσότητα και συχνότητα.
 • Παράγοντας ποιοτικότερο λίπασμα.
 • Διαλογή του έτοιμου κομπόστ από τους γεωσκώληκες.
 • Μίγματα λιπασμάτων και χρήσεις.
 • Προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν, ανάλυση και διόρθωση.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κάποια υλικά που χρησιμοποιούνται ως α’ ύλη για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος από γεωσκώληκα πρέπει να σταθεροποιηθούν πριν διατεθούν στους γεωσκώληκες προς βρώση. Τη διεργασία αυτήν την ονομάζουμε προ-κομποστοποίηση. Για τα υλικά ζωικής προέλευσης χρειάζεται η χώνεψη και η πρόσμιξη με άλλα υλικά όπως αναφέρονται στον οδηγό. Για τα υλικά φυτικής προέλευσης αναλύουμε τη μέθοδο προκομποστοποίησης.

Η προ-κομποστοποίηση υλικών δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχουν ασφαλή αποτελέσματα στην παραγωγή.


Το σύστημα προ-κομποστοποίησης περιλαμβάνει:

 • Κάδο προ-κομποστοποίησης 300lt
 • Ενεργοποιητή προ-κομποστοποίησης εμπλουτισμένο με μικροοργανισμούς
 • Οδηγό προ-κομποστοποίησης

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή καλέστε στο 2314004264