καλαθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Άρθρα

Χημικά ή οργανικά βιολογικά λιπάσματα;

xhmiiko-organiko-biologikoΚατά τη διάρκεια της Ανθοκομικής Έκθεσης στη Καλαμαριά ήρθε πολύ κόσμος και μας ζήτησε λίπασμα 12-12-12 ή 15-10-15 κοκ. Όταν τους ρωτούσαμε αν γνωρίζουν για πιο λόγο ζητούσαν τέτοιο λίπασμα, δεν ήξερε κανείς να μας πει. Απλώς τέτοιο τους είχαν πει ότι τέτοιο χρειάζονται.

Στις συσκευασίες των χημικών λιπασμάτων αναγράφονται 3 αριθμοί οι οποίοι υποδηλώνουν την περιεκτικότητα του λιπάσματος στα βασικά στοιχεία (Άζωτο-Φώσφορο-Κάλιο ή N-P-K). Ο πρώτος αριθμός αφορά την περιεκτικότητα τοις εκατό σε Άζωτο (N). Ο δεύτερος αριθμός αφορά την περιεκτικότητα τοις εκατό σε Φώσφορο (P). Ο τρίτος αριθμός αφορά την περιεκτικότητα τοις εκατό σε Κάλιο (K).

Το Άζωτο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των φύλλων. Ο Φώσφορος βοηθά στην ανάπτυξη των ριζών, τη δημιουργία των σπόρων, αυξάνει την ανθοφορία. Το Κάλιο βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών, την αντοχή στις ασθένειες και το κρύο.

Για παράδειγμα ένα σακουλάκι λιπάσματος 1 κιλού με ένδειξη 10-5-8, περιέχει:
10% Άζωτο, ή 100 γραμμάρια Άζωτο, 5% Φώσφορο, ή 50 γραμμάρια Φώσφορο, 8% Κάλιο, ή 80 γραμμάρια Κάλιο. Τα υπόλοιπα 770 γραμμάρια του περιεχομένου είναι βοηθητικό υλικό και δεν είναι χρήσιμο στα φυτά.

Όταν όμως ένα φυτό αναπτύσσεται, χρησιμοποιεί εννέα κύρια στοιχεία: υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακα, άζωτο, φωσφόρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και θείο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα βασικά θρεπτικά συστατικά για ένα φυτό. Χρησιμοποιεί, επίσης, σε πολύ μικρότερες όμως ποσότητες, σίδηρο, βόριο, χλώριο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μολυβδαίνιο. Αυτά αποτελούν τα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά. Δηλαδή τα κύρια και τα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά διακρίνονται όχι ως προς τη χρησιμότητά τους αλλά ως προς τις απαιτούμενες ποσότητές τους.

Από τα κύρια στοιχεία, το υδρογόνο και το οξυγόνο το φυτό τα απορροφά από το νερό που πέφτει στο έδαφος ως βροχή, και δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα (πηγή άνθρακα) από την ατμόσφαιρα. Τα υπόλοιπα στοιχεία θα πρέπει να περιέχονται, υπό μορφή ενώσεων, στο έδαφος. Στη φύση, τα θρεπτικά συστατικά δεν εξαντλούνται από το έδαφος, καθώς τα φυτά μετά τον θάνατό τους αποσυντίθενται και τα συστατικά τους επανέρχονται στο έδαφος. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει στις γλάστρες και στο κήπο μας.

Λιπαίνοντας με ένα χημικό λίπασμα καλύπτουμε μεν τις ανάγκες του φυτού σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο αλλά όχι στα υπόλοιπα κύρια και δευτερεύοντα στοιχεία.

Ένα οργανικό λίπασμα σίγουρα δεν έχει τις μεγάλες περιεκτικότητες σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο (θα κινείται μεταξύ 2-5%) αλλά παρέχει συνολική θρεπτική βοήθεια. Μεγάλο ποσοστό σε οργανική ύλη, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, ένζυμα, βακτήρια και ιχνοστοιχεία.

Όπως το ενεργειακό ποτό για τον άνθρωπο προσφέρει στιγμιαία τόνωση χωρίς θρεπτική αξία, έτσι και το χημικό λίπασμα στο φυτό προσφέρει άμεση αλλά παροδική τόνωση. Όμως αν θέλουμε να αναπτύξουμε σωστά τα φυτά μας - ειδικά αυτά που πρόκειται να καταναλώσουμε - πρέπει να τους προσφέρουμε ολοκληρωμένη και μακροχρόνια λίπανση.


Ένας από τους τέσσερις σημαντικούς λόγους για καρκίνο είναι δυστυχώς τα χημικά λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Στις καθαρές βιολογικές καλλιέργειες παρουσιάζονται περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στον καρπό ακόμα και πιο έντονη γεύση, πιο έντονα χρώματα στα κηπευτικά. Ένα υγιές φυτό παράγει υγιής καρπούς που καταναλώνονται από ένα υγιή άνθρωπο.