καλαθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Άρθρα

Οδηγίες χειρισμού της πεταλούδας Painted Lady

Οδηγίες χειρισμού της πεταλούδας από Isle of Eco

Ξεκινώντας

Πριν εξαργυρώσετε το πιστοποιητικό σας για τις κάμπιες και την τροφή τους, σιγουρευτείτε ότι είσαστε έτοιμοι να τις υποδεχτείτε και να τις περιποιηθείτε. Αφού λάβετε τις κάμπιες, χρειάζονται περίπου τρεις με πέντε βδομάδες για να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση τους (ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν), έτσι διακοπή μαθημάτων, διακοπές ή τριήμερες αργίες πιθανόν να διακόψουν τη διαδικασία. Εξαργυρώστε το πιστοποιητικό σας μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομικώς – βλέπε στο πιστοποιητικό για λεπτομέρειες. Παρακαλούμε παραγγείλετε τις κάμπιες σας όταν ο καιρός στη περιοχή σας είναι ζεστός, συνήθως την Άνοιξη, το Καλοκαίρι ή στις αρχές του Φθινόπωρου, λαμβάνοντας υπ’ όψη σας ότι θα απελευθερώσετε τις πεταλούδες σας σε 3 με 5 βδομάδες από τη στιγμή που θα λάβετε τις κάμπιες. Οι κάμπιες διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το τέλος Φεβρουαρίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Κατά αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η παρουσία αρκετής τροφής στο περιβάλλον για τις πεταλούδες όταν θα απελευθερωθούν. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10°C όταν θα απελευθερώσετε τις πεταλούδες σας. Επειδή αποστέλλουμε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, μας είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες στη περιοχή σας.

Φροντίζοντας τις πεταλούδες σας

Οι κάμπιες σας θα αφιχθούν μέσα σε ένα χάρτινο κουτί με την ένδειξη «Να ανοιχθεί αμέσως» (Open immediately). Μέσα στο κουτί υπάρχει ένα πλαστικό δοχείο με πέντε μικρές κάμπιες και αρκετή τροφή για την ανάπτυξη τους. Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ το δοχείο σας να βρίσκεται πάντοτε σε ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ και ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ. Η απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου (πχ μπροστά σε ένα παράθυρο) θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του δοχείου και πιθανή δημιουργία υγρασίας. Αυτή η υγρασία συχνά προκαλεί αρρώστιες και θάνατο στις κάμπιες. Για να παραμείνει η τροφή τους καθαρή, κρατάτε πάντα κλειστό το καπάκι του δοχείου. Οι κάμπιες δεν χρειάζονται τίποτα άλλο εκτός από τη τροφή που υπάρχει μέσα στο δοχείο. ΟΙ μικρές τρύπες στο καπάκι προσφέρουν επαρκή αέρα για τις κάμπιες. Μην ανησυχήσετε εάν στην αρχή δεν παρατηρήσετε καμία κίνηση. Ψάξτε για μεταξένια νήματα τα οποία είναι σημάδι ότι οι κάμπιες είναι ζωντανές. Παρατηρήστε τες που τρώνε, δημιουργούν μετάξι και μεγαλώνουν πολύ σε σχέση με το αρχικό τους μέγεθος.

Θερμοκρασία και χρόνος

Η θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κάμπιων σας. Σε σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 24°C οι κάμπιες θα μεταμορφωθούν σε πεταλούδες μέσα σε τρεις βδομάδες. Επειδή στην Ευρώπη υπάρχει διακύμανση θερμοκρασίας σε όλο το διάστημα του χρόνου, ο κύκλος ζωής θα διαρκέσει περισσότερο όταν ο καιρός είναι πιο κρύος. Μια καλή εκτίμηση είναι τρεις με πέντε βδομάδες. Χρήσιμες συμβουλές για ψυχρότερο καιρό ή για δασκάλους όπου οι σχολικές αίθουσες δεν θερμαίνονται τη νύχτα: Για να διατηρήσετε σταθερά τη θερμοκρασία, σας συμβουλεύουμε να τυλίγετε το δοχείο με μια κουβέρτα ή να τοποθετείτε τις κάμπιες σε ένα ψηλό ράφι και/ή μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο με καπάκι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρακαλούμαι μην ξεχνάτε να τις βγάζετε ξανά έξω το πρωί! (Δάσκαλοι: Οι κάμπιες θα είναι μια χαρά σε αυτές τις συνθήκες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου).

Μια φανταστική αλλαγή

Όταν οι κάμπιες  θα είναι έτοιμες να γίνουν χρυσαλίδες, θα σκαρφαλώσουν στο πάνω μέρος του δοχείου, θα τυλιχτούν με ένα μεταξωτό κουκούλι και θα κρεμαστούν ανάποδα σε σχήμα «J». Είναι πολύ σημαντικό να μην ενοχληθούν αυτή τη στιγμή καθώς είναι  το πιο ευαίσθητο στάδιο της ζωής τους. Το κουκούλι θα πάρει χρυσαφί χρώμα και οι χρυσαλλίδες θα παραμείνουν σε αυτή τη μορφή για περίπου 7-14 μέρες πριν μεταμορφωθούν σε πεταλούδες.

Μεταφέροντας τις χρυσαλλίδες στην αναδιπλούμενη Κατοικία

Όταν οι χρυσαλλίδες σας θα έχουν σχηματιστεί είναι ώρα να τις μεταφέρετε στην αναδιπλούμενη Κατοικία. Οι χρυσαλλίδες θα έχουν επικολληθεί πάνω στο χάρτινο δίσκο που βρίσκεται κάτω από το καπάκι του πλαστικού δοχείου. Ανοίξτε το καπάκι και μεταφέρεται το χάρτινο δίσκο με τις χρυσαλλίδες πάνω. Χρησιμοποιώντας μία καρφίτσα ή κολλητική ταινία, σταθεροποιήστε το δίσκο μέσα στη Κατοικία πάνω στο δίχτυ ή στο ύφασμα σε ύψος περίπου 4εκ από το κάτω μέρος της φωλιάς. Οι χρυσαλλίδες θα κρέμονται παράλληλα με το δίσκο. Εάν κάποια χρυσαλλίδα αποκολληθεί από το χάρτινο δίσκο, μαζέψτε την με προσοχή με ένα κουταλάκι μέσα από το δοχείο και ακουμπήστε την στον πάτο της κατοικίας κοντά στα πλαϊνά, πάνω σε ένα

 

κομμάτι χαρτί κουζίνας. Εάν παρατηρήσετε τις χρυσαλλίδες σας να τρέμουν, μην ανησυχήσετε, καθώς αυτό είναι ενστικτώδης κίνησης για να απομακρύνουν πιθανούς θηρευτές. Φαινομενικά αυτή είναι μια περίοδος ησυχίας και ξεκούρασης, ενώ στη πραγματικότητα είναι μια περίοδος έντονης δραστηριότητας. Μεγάλα τμήματα των εσωτερικών οργάνων διασπώνται και μετατρέπονται σε μια ρευστή ουσία, από την οποία δομούνται τα όργανα της ενήλικης πεταλούδας. το πεπτικό σύστημα προσαρμόζεται στην τροφή της πεταλούδας που είναι υγρή.

Η γέννηση μιας πεταλούδας

Όταν οι χρυσαλλίδες σκουρύνουν, πιθανότατα οι πεταλούδες θα βγουν εκείνη τη μέρα. Σύντομα θα μπορείτε να δείτε τα χρωματιστά φτερά της πεταλούδας μέσα από το κέλυφος της χρυσαλλίδας. Δεν αργεί! Καθώς η πεταλούδα βγαίνει, θα σταθεί κάθετα καθώς θα φουσκώνει τα φτερά της στο κανονικό τους μέγεθος. Οι πεταλούδες το πετυχαίνουν αυτό στέλνοντας αίμα με πίεση στις φλέβες των φτερών. Καθώς τα φτερά μεγαλώνουν, η πεταλούδα αρχίζει να ενώνει τα δύο μέρη της προβοσκίδας. Είναι πολύ σημαντικό να το επιτύχει αυτό όσο τα δύο μισά είναι μαλακά και εύπλαστα. Μια με δύο ώρες από τη στιγμή που θα  βγει τα φτερά θα έχουν πάρει το πλήρες μέγεθος και θα έχουν σκληρύνει. Τώρα η πεταλούδα είναι έτοιμη να πετάξει. Μην ανησυχήσετε εάν δείτε κόκκινο υγρό που μοιάζει με αίμα να ρέει από την ουρά της πεταλούδας. Αυτό το υγρό ονομάζεται μηκώνιο και είναι κατάλοιπο από τη δημιουργία των φτερών.

Ταΐζοντας, παρατηρώντας και ελευθερώνοντας

stadia petaloudas1Αφού οι πεταλούδες έχουν πια πλήρως μεταμορφωθεί και έχουν σκληρύνει τα φτερά τους, μπορείτε να διακοσμήσετε το εσωτερικό της Κατοικίας με οτιδήποτε φυσικό όπως λουλούδια, φρούτα, κλαδάκια και φύλλα. Προσοχή όταν ανοίγετε τη Κατοικία, για να μην έχετε αποδράσεις. Μπορείτε να ταΐσετε  τις πεταλούδες σας με φρούτα, νέκταρ (ζαχαρόνερο) ή λουλούδια με νέκταρ. Φρούτα: μεταξύ άλλων φρούτων οι πεταλούδες προτιμούν φρεσκοκομμένα πορτοκάλια, μήλα και ώριμες μπανάνες. Κόψτε ένα πορτοκάλι σε τέσσερα κομμάτια. Κάντε μια τομή κατά μήκος σε κάθε κομμάτι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κοιλάδα. Ζουλήξτε το κομμάτι έτσι ώστε οι χυμοί να μαζευτούν μέσα στη κοιλάδα. Νέκταρ: διαλύστε δύο κουταλιές του γλυκού (10ml) ζάχαρη σε ένα ποτήρι κρύο νερό βρύσης. Με τη βοήθεια του σταγονόμετρου που περιλαμβάνεται καταβρέξτε με το νέκταρ όσα φρέσκα λουλούδια έχετε τοποθετήσει μέσα στη Κατοικία. Ένας άλλος τρόπος είναι να μουσκέψετε ένα πανάκι με το νέκταρ και να το τοποθετήσετε πάνω σε ένα πλαστικό πιατάκι και μέσα στη Κατοικία.

Παρακολουθήστε τις πεταλούδες σας να τρώνε

Θα δείτε τις πεταλούδες να μυρίζουν με τις κεραίες τους και να δοκιμάζουν με τα δύο μπροστινά του πόδια – αυτά είναι τα μικρά τριχωτά πόδια κοντά στο κεφάλι. Παρατηρήστε καθώς η πεταλούδα δοκιμάζει τη γεύση με αυτά πριν πιει. Θα δείτε να ξετυλίγει τη προβοσκίδα της, να πίνει το νέκταρ και να την μαζεύει πίσω. Ταΐζετε τις πεταλούδες καθημερινά και να θυμάστε να διατηρείτε το νέκταρ μέσα στο ψυγείο. Αφού παρατηρήσετε τις πεταλούδες σας για μια δυο μέρες, σας παρακαλούμε να τις ελευθερώσετε στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν ζείτε σε αστικό περιβάλλον, μην ανησυχείτε, η PaintedLady, είναι αποδημητική πεταλούδα και μπορεί να πετάξει χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρει τροφή. Ζουν στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Αφού ελευθερωθούν οι πεταλούδες, μπορεί να τις δείτε να κυκλοφορούν στη περιοχή σας για πολλές μέρες – ειδικά αν έχετε κήπο με λουλούδια που τους αρέσουν. Οι πεταλούδες PaintedLady συνήθως ζουν δύο με πέντε βδομάδες.