καλαθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ημερολόγιο κομποστοποίησης με Bokashi

Στην Isle of eco είμαστε πρωτοπόροι στα θέματα κομποστοποίησης, δικαίως μας έχει κατατάξει ο κόσμος ως "οι ειδικοί στην κομποστοποίηση"
Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των χωματερών και της αναγκαίας ανακύκλωσης οργανικής ύλης μέσω της κομποστοποίησης/λιπασματοποίησης, 
δημιουργούμε και εφαρμόζουμε διαρκώς λύσεις.

Σε αστικό περιβάλλον, για εφαρμογή στην κουζίνα ή στο μπαλκόνι οι ιδανικές λύσεις είναι η κομποστοποίηση με bokashi και η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες.

Ως άγνωστε τεχνικές για το σύνολο του κόσμου και οι δύο προχωρήσαμε στην isleofeco σε αθρογραφία και παραγωγή video.

Bokashi :                 Οδηγός            Video Playlist


Γαιοσκώληκες :        
Οδηγός             Video Playlist

 

Όμως θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση για να εξοικειωθεί ο κόσμος με την ιδέα, να αποκτήσει πληρέστερη άποψη, αλλά και να διορθώσει τα πιθανά σφάλματα του από την καθημερινή χρήση και παρατήρηση. Έτσι πρόκυψε η λύση ενός ημερολογίου κομποστοποίησης. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να παρατηρήσει το σύνολο της διαδικασία και τις καθημερινές μας παρατηρήσεις και σχόλια.

Παρατηρήσεις

 

  1. Άμα το υλικό αρχίζει να μυρίζει άσχημα τότε έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία - το πιο πιθανό μικρή ποσότητα Bokashi -, καλύτερα να θάψετε το υλικό αυτό και να ξεκινήσετε από την αρχή.
  2. Η άσπρη μούχλα που δημιουργείται κατά τη διαδικασία δεν πρέπει να ανησυχεί είναι ένδειξη της σωστής λειτουργίας
  3. Προσθήκη πορτοκαλιών και λεμονιών δίνει μια όμορφη μυρωδιά στο μίγμα
  4. Στο bokashi μπορούμε να προσθέσουμε εσπεριδοειδή,γαλακτοκομικά, σάλτσες και κρεμμύδια (το κρεμμύδι αφήνει έντονη μυρωδιά όμως όταν ανοίγουμε τον κάδο 
  5. Μπορούμε να κόψουμε ένα κομμάτι φελιζόλ ή πλαστικό ώστε να πιέζουμε το μίγμα του κάδου για να μην κυκλοφορεί οξυγόνο.
  6. Η στάθμη του περιεχόμενου του κάδου διαρκώς μειώνεται.
  7. Το μίγμα στο κάδο πρέπει να έχει διαρκώς πολύ υγρασία (40-50%), αλλιώς δεν λειτουργούν οι μικροοργανισμοί. Αν είναι στεγνό το βρέχουμε
  8. Οι πατατόφλουδες είναι πολύ στεγνό υλικό και λειτουργεί και σαν σφουγγάρι απορροφώντας την υγρασία από το υπόλοιπο κάδο. Επίσης είναι αρκετά ξυλώδες.
  9. Όταν έχουμε πολύ υλικό να προσθέσουμε στον κάδο θα πρέπει να μην το προσθέσουμε όλο μαζί αλλά να κάνουμε μικρότερες στρώσεις ώστε να πάει το bokashi σε όλο το υλικό.
  10. Άμα μυρίσει άσχημα ο κάδος σημαίνει ότι δεν εκτελέσατε σωστά την διαδικασία. Είναι δύσκολο να το διορθώσετε, ειδικά αν είσαστε αρχάριος. Καλύτερα να το θάψετε σε μια γλάστρα και να ξεκινήσετε από την αρχή με νέο υλικό.

 

 

  Δείχνουμε αναλυτικά βήμα βήμα με εικόνες και εξηγήσεις στο παρακάτω φωτογραφικό album.

Διπλό κλικ στην πρώτη φωτογραφία για να δούμε το album. 

 

Ημερολόγιο κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες

Στην Isle of eco είμαστε πρωτοπόροι στα θέματα κομποστοποίησης, δικαίως μας έχει κατατάξει ο κόσμος ως "οι ειδικοί στην κομποστοποίηση"
Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των χωματερών και της αναγκαίας ανακύκλωσης οργανικής ύλης μέσω της κομποστοποίησης/λιπασματοποίησης,
δημιουργούμε και εφαρμόζουμε διαρκώς λύσεις.

Σε αστικό περιβάλλον, για εφαρμογή στην κουζίνα ή στο μπαλκόνι οι ιδανικές λύσεις είναι η κομποστοποίηση με bokashi και η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες.

Ως άγνωστε τεχνικές για το σύνολο του κόσμου και οι δύο προχωρήσαμε στην isleofeco σε αρθογραφία και παραγωγή video.

Bokashi :                 Οδηγός           Video Playlist


Γαιοσκώληκες :        
Οδηγός            Video Playlist


Όμως θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση για να εξοικειωθεί ο κόσμος με την ιδέα, να αποκτήσει πληρέστερη άποψη, αλλά και να διορθώσει τα πιθανά σφάλματα του από την καθημερινή χρήση και παρατήρηση. Έτσι πρόκυψε η λύση ενός ημερολογίου κομποστοποίησης. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να παρατηρήσει το σύνολο της διαδικασία και τις καθημερινές μας παρατηρήσεις και σχόλια.

 

Παρατηρήσεις :

 

  1. Η ταχύτητα και το μέγεθος της κομποστοποίησης με γεωσκώληκες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθυσμό των γαιοσκώληκων που έχουμε στον κάδο. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα οργανικά απορρίμματα μπορούμε να κομποστοποίησουμε. Πρέπει να ρωτάμε πληθυσμό γεωσκώληκα και όχι λίτρα χώματος που περιέχονται και γαιοσκώληκες. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, την ποσότητα και την τιμή που δίνει η isle of eco δεν θα τη βρείτε αλλού.
  2. Αν βλέπουμε γαισκώληκες στα τοιχώματα του κάδου σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, καλύτερα να σταματήσουμε την τροφή του και να προσθέσουμε χαρτί και να το ανακατέψουμε στο κάδο.
  3. Προσθέτουμε την τροφή αυξανόμενη προοδευτικά. Ξεκινάμε πάντα με λίγη και σιγά σιγά αυξάνουμε. Θέλει προσοχή ειδικά τον πρώτο καιρό.
  4. Αν έχουμε αρκετό υλικό που δεν έχει επεξεργαστεί ακόμα ο γαιοσκώληκας δεν προσθέτουμε άλλο στον κάδο.
  5. Προσθέτουμε σε σημεία που είναι καθαρά από προηγούμενα απορρίμματα
  6. Οι περισσότερες τροφές θέλουν λίγες μέρες για να τους επεξεργαστούν οι γαιοσκώληκες.
  7. Τα φρέσκα λαχανικά θα πάρουν λίγο περισσότερο καιρό να φαγωθούν απότι αυτά που βρίσκονται σε σήψη.
  8. Βοηθάει πολύ να θάβουμε ελαφρώς τα οργανικά απορρίμματα.
  9. Οι πατατόφλουδες είναι ελαφρώς ξυλώδης και αρκετά στεγνές. Αργούν λίγο περισσότερο να κομποστοποιηθούν
  10. Είναι καλό να έχει πάντα χαρτί στον κάδο. Είτε χαρτόνι είτε χαρτί Α4 είτε κομμάτια από εφημερίδες. Δεν προσθέτουμε όμως χαρτί που προήλθε από εκτύπωση σπιτικού εκτυπωτή.
  11. Μπορούμεν να προσθέσουμε ψωμί στον κάδο , ενώ σε κάδο αυλής δεν μπορούμε, όμως είναι υλικό που πρέπει να είναι μουσκεμένο και κάνει αρκετό χρόνο να κομποστοποιηθεί.
  12. Αν έχουμε παραπάνω υλικό για κομποστοποίηση από αυτό που μπορούμε να βάλουμε στον κάδο, μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη και να το προσθέσουμε μετά στον κάδο. Μέσω της κατάψυξης σπάνε και οι ίνες, έτσι τα απορρίμματα είναι πιο εύκολο να επεργαστούν από το γαιοσκώληκα.
  13. Ιδιαίτερη προσοχή και λιγότερα ταΐσματα μέσα στο καλοκαίρι. Οι υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες με την συσσωρευμένη τροφή μπορεί να ανεβάσουν τόσο πολύ τις θερμοκρασίες του κάδου ώστε να τερματιστεί ο πληθύσμος τους.

 

Δείχνουμε αναλυτικά βήμα βήμα με εικόνες και εξηγήσεις στο παρακάτω φωτογραφικό album.

Διπλό κλικ στην πρώτη φωτογραφία για να δούμε το album. 

 

 

σχετικα προϊοντα κομποστοποιησης