καλαθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Βελτιστοποίηση συνθηκών κομποστοποίησης – διασφάλιση κομποστοποίησης

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα κομποστοποίησης και έχουμε απαντήσει σε πολλά ερωτήματα σας. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που αναρωτιόταν ο κόσμος γιατί το κομπόστ μύριζε, γιατί δεν γινόταν ή αργούσε.
Απαντούσαμε σε όλες τις ερωτήσεις και όπως πάντα δεν σταματήσαμε εκεί, το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα και προτείνουμε όχι μόνο πώς να διασφαλίσουμε τη διαδικασία κομποστοποίησης αλλά και πώς να την βελτιστοποιήσουμε.
Σας παραθέτουμε τις ιδανικές μετρήσεις σε αερισμό,
ph, υγρασία, θερμοκρασία πώς να τις μετρήσουμεκαι πώς να τις διορθώσουμε.

“Κρατώντας τις ιδανικές συνθήκες σε κομποστοποίηση αυλής τους θερμούς μήνες μπορούμε να επιτύχουμε κομποστοποίηση μέσα σε 4 μήνες.”


Αερισμός


ΑναδευτηραςΈνα ελάχιστο ποσό οξυγόνου είναι 5% ενώ όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο. Το οξυγόνο πρέπει να κυκλοφορεί μέσα στη σωρό οπότε θα πρέπει να ανακατεύουμε το περιεχόμενο του κάδου ώστε να κρατάει το οξυγόνο.

Με περιορισμένο οξυγόνο μειώνεται και η ταχύτητα κομποστοποίησης, η ζύμωση γίνεται αναερόβια. Στην χειρότερη μορφή του μπορεί το υλικό να γίνει μια ενιαία βιομάζα όπου δεν θα περνά καθόλου οξυγόνο.

Το να ανακατεύεις όλο το υλικό είναι μια επίπονη διαδικασία.

Βέλτιστη λύση αποτελεί ο αναδευτήρας τύπου καμάκι, το οποίο το σπρώχνουμε μέσα στον σωρό και έπειτα καθώς το τραβάμε προς τα έξω ανοίγουν τα ειδικά του πτερύγια και ανασηκώνουν το κομπόστ επιτρέποντας την αβίαστη διέλευση του αέρα. Έτσι κάνει τη διαδικασία ανάδευσης πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική από τους αναδευτήρες τύπου τιρμπουσόν.

Όσο περισσότερο οξυγόνο κυκλοφορεί μέσα στη  σωρό τόσο πιο γρήγορα κομποστοποιoύνται τα υλικά μας.

Δωρεάν λύση : θα πρέπει να αδειάζουμε το περιεχόμενο του κάδου να το ανακατεύουμε με πηρούνα και το ξανατοπεθετούμε

Στην κομποστοποίηση μπαλκονιού με γαιοσκώληκες για επαρκής αερισμό αφρατεύουμε ελαφρώς το περιεχόμενο του κάδου κάθε 10 μέρες, το κάνουμε με ελαφρές κινήσεις για να μην τραυματίσουμε τους «εργάτες» μας.

 

Ph

ph meterΗ μέτρηση ph ορίζει την οξύτητα / αλκαλικότητα του εδάφους. Μετριέται από το 0 ως το 14 με ουδέτερο ph το 7. Άμα είναι μικρότερο του 7 είναι όξινο ενώ μεγαλύτερο του 7 αλκαλικό. Τα περισσότερα φυτά ευδοκιμούν σε ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον 6.5-7.

Το τελειωμένο κομπόστ θα έχει ph ελαφρώς όξινο.

Πως επηρεάζεται η κομποστοποίηση από το ph ;

Κρατώντας το ιδανικό Ph 6.0-7.5 έχουμε τις βέλτιστες αποδόσεις

1) Στην διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, περισσότερα θρεπτικά στοιχεία σημαίνει ποιοτικότερο έτοιμο κομπόστ
2) Στην δραστηριότητα και το πλήθος των μικρόβιων που βοηθάνε στην κομποστοποίηση, κάνουν ταχύτερη την κομποστοποίηση και πιο ποιοτικό το έτοιμο κομπόστ

Σε περίπτωση που είναι αρκετά όξινο το κομπόστ είναι καλό να ρίξουμε lime mix.
Άμα είναι περισσότερο αλκαλικό μπορούμε να ρίξουμε διάφορα όξινα φρούτα , ειδικώς εσπεριδοειδή.

Δωρεάν λύση : Κρατάμε ισορροπία των υλικών που ρίχνουμε στον κάδο για κομποστοποίηση

Στην κομποστοποίηση μπαλκονιού με γαιοσκώληκες είναι ακριβώς οι ίδιες μετρήσεις και διαδικασία με την κομποστοποίηση αυλής.

Υγρασία

Μετρητής υγρασίαςΜε τον μετρητή υγρασίας θα έχουμε διαρκώς την κατάλληλη υγρασία στο κομπόστ μας.

Κρατώντας σωστή υγρασία επιτυγχάνουμε μια από τις σημαντικότερες συνθήκες που απαιτούνται για την κομποστοποίηση ενώ και ο χρόνος κομποστοποίησης μειώνεται σημαντικά αφού παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί και μακροοργανισμοί οι οποίοι κομποστοποιούν.

Η ιδανική υγρασία που χρειάζεται είναι 40-60%.

Σε περίπτωση που είναι στεγνό βρέχουμε τον κάδο με ένα ποτιστήρι, ενώ αν είαι παραπάνω υγρό τοποθετούμε στεγνές τσαλακωμένες  με το χέρι εφημερίδες ή κομμάτια από χαρτοκιβώτιο, το χαρτοκιβώτιο επειδή περιέχει κενά αέρος βοηθάνε και στον καλύτερο αερισμό του κομπόστ

Δωρεάν λύση : Ένα σχετικά εύκολο τέστ υγγρασίας είναι να παίρνουμε στην  χούφτα μας το υλικό του κάδου και να το σφίγγουμε, θα πρέπει να βγαίνει από την χούφτα ελάχιστες σταγόνες και όχι συνεχή ροή του υγρού.

Στην κομποστοποίηση μπαλκονιού με γαιοσκώληκες είναι ακριβώς οι ίδιες μετρήσεις και διαδικασία με την κομποστοποίηση αυλής.

Θερμοκρασία

thermometro edafous(Αναγκαία η παρατήρηση και διόρθωση μόνο σε κομποστοποίηση με γεωσκώληκες)


Εφ' όσον πρόκειται για ζωντανό οργανισμό θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες επιβίωσης του. Οι ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους είναι 20-25 βαθμούς κελσίου, δηλαδή είναι ιδανικός για Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες επιβίωσης του είναι θερμοκρασία εδάφους 4-29 βαθμούς κελσίου.

 

Σε περίπτωση που έχουμε ακραίες θερμοκρασίες (καύσωνας, παγετώνας) θα χρειαστεί αν είναι δυνατόν να προστατεύσουμε τον κάδο μας, αλλάζοντας του σημείο. Μπορούμε επίσης στο κρύο να το σκεπάζουμε με κάποια κουβέρτα ή να το τυλίξουμε με buble ή stretch film, ενώ στη ζέστη να το βρέχουμε ώστε να το κατεβάσουμε θερμοκρασία.

 


Γεωσκώληκες κομποστοποίησης eisenia fetida

vermi2

Προτερήματα γεωσκώληκων

Τα πλάσματα αυτά έχουν πολλά προτερήματα. Κάνουν ανασκαφές στο χώμα, βοηθώντας στον αερισμό και κάνοντας το χώμα πιο ανάλαφρο.
Έτσι οξυγόνο και υγρασία πάνε πιο εύκολα στις ρίζες των φυτών βοηθώντας στη γρήγορη ανάπτυξη τους.
Επίσης το υλικό που κομποστοποιούν είναι το πιο ποιοτικό κομπόστ που μπορείτε να βρείτε, χαρακτηρίζεται ως χαβιάρι των κομπόστ.
Οι γεωσκώληκες δεν θα βλάψουν τα φυτά του κήπου σας τρέφονται μόνο με νεκρή οργανική ύλη και όχι με ζωντανή. Χαρακτηρίζονται ωφέλιμα έντομα για τον κήπο.

Ποσότητα που πρέπει να προστεθεί

Η ποσότητα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εφόσον θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα. Οι γεωσκώληκες κομποστοποίησης eisenia fetida είναι οι ιδανικοί γεωσκώληκες κομποστοποίησης. Θα τους βρείτε και με τα ονόματα red wrigles, red worms, californian worms, tiger worms. Μπορούν να επεξεργαστούν ημερησίως ποσότητα τροφής ίση με το βάρος τους και ανά 2-3 μήνες διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Η τροφή που θα φάνε θέλει 1,5 μήνα να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να είναι έτοιμο κομπόστ. Οπότε όσο περισσότεροι γεωσκώληκες τόσο περισσότερη οργανική ύλη θα επεξεργαστούν, 
τόσο περισσότερο θα επιταχύνουν την κομποστοποίηση του κάδου - να υπενθυμίσουμε ότι η απλή κομποστοποίηση αυλής χρειάζεται σε ιδανικές συνθήκες 6 μήνες ενώ ο μέσος όρος ενός μη παρατημένου κάδου είναι 1 -1,5 χρόνο.

Τι πρέπει να έχει ο κάδος

1) Ο κάδος θα πρέπει να υγρός, να έχει περίπου την υγρασία ενός αποστραγγισμένου σφουγγαριού
2) Ο κάδος πρέπει να είναι χωρίς πάτο και να μπαίνει πάνω σε χώμα και όχι σε τσιμέντο ή χαλίκι, έτσι ώστε όταν οι συνθήκες μέσα στον κάδο είναι δυσμενείς - για παράδειγμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες- να μπορεί να μπει σε βαθύτερα επίπεδα και να επιστρέψει όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.
3) Μπαίνουν στην αρχή στησίματος του κάδου, αν προστεθούν όταν έχει ξεκινήσει ο κάδος και έχει πάρει υψηλές θερμοκρασίες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Η μέθοδος για να προσθέσουμε γεωσκώληκες σε κάδο που βρίσκεται σε λειτουργία είναι να τους προσθέσουμε σε σημείο εντός του κάδου να βρίσκεται μακριά από το κέντρο κομποστοποίησης του κάδου όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή είτε στα πλάγια είτε ανοίγοντας το πορτάκι και προσθέτοντας γεωσκώληκες.

Ενεργοί Μικροοργανισμοί - EM

 

Το υγρό με τους μικροοργανισμούς  μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κάδο κομποστοποίησης, έτσι οι μικροοργανισμοί θα επιταχύνουν την κομποστοποίηση βοηθώντας στη ζύμωση και διασπώντας την οργανική ύλη. Μειώνει δραστικά τις έντονες μυρωδιές του κάδου και τα μυγάκια ενώ επιταχύνει τη διαδικασία θεαματικά, με μια καθαρή ψεκαστήρα χειρός ψεκάζουμε ομοιόμορφα τον κάδο καθώς επίσης κάθε νέο υλικό που προσθέτουμε στον κάδο. Πολύ σημαντικό είναι ότι ενώ οι περισσότεροι επιταχυντές χρησιμοποιούν χημικά τα οποία και θα παραμείνουν μέρη τους στο compost που θα δημιουργηθεί, το υγρό αυτό είναι 100% οργανικό οπότε και το compost που θα δημιουργηθεί.


 

σχετικα προϊοντα κομποστοποιησης

Κομποστοποιηση αυλης

 • Αξιολόγηση των 6 τύπων κομποστοποίησης +

     Η κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο από τα πολύ παλιά χρόνια. Read More
 • Γιατί να ανακυκλώσουμε τα οργανικά μας απορρίμματα +

       Είναι γεγονός ότι ένα νοικοκυριό παράγει ένα τεράστιο όγκο απορριμμάτων.      Το 50% των αποβλήτων των νοικοκυριών Read More
 • Τα οργανικά απορρίμματα στις χωματερές +

  Μην ανακυκλώνοντας την οργανική ύλη με κομποστοποίηση/λιπασματοποίηση μολύνεται το περιβάλλον με τον συγκεκριμένο τρόπο. Τα αέρια που δημιουργούνται είναι μεθάνιο Read More
 • Διαχείριση οργανικών απορριμμάτων +

  Γνωρίζετε οτι κομποστοποιώντας τα οργανικά σας απορρίμματα τα ανακυκλώνετε και επιστρέφετε θρεπτικά στοιχεία στη φύση αντί να δημιουργείτε χωματερές?Για την Read More
 • Κομποστοποίηση +

  Τι είναι κομποστοποίηση? Κομποστοποίηση είναι η διαδικασία της φύσης να ανακυκλώνει τα αποσυντιθέμενα οργανικά υλικά σε ένα πλούσιο χώμα γνωστό Read More
 • Κομποστοποίηση Αυλής +

  Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει κομποστοποίηση; Για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης απαιτούνται 4 πράγματα: Read More
 • 1