καλαθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κομποστοποίηση Αυλής

Compost bin cutaway by Bruce McAdam - ΑντίγραφοΠοιος είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει κομποστοποίηση;

Για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης απαιτούνται 4 πράγματα:

1. Τρόφιμα - Στόχος για 1/30 μείγμα «πράσινα» (φρούτα, λαχανικά και χυμώδη υπολείμματα τροφών) και «καφέ» (ξερά, χαρτιά, χαρτόνια, άχυρο, πιο ινώδη απόβλητα).

2. Οξυγόνο - Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στον κάδο κομποστοποίησης χρειάζονται αέρα για να επιβιώσουν. Τα χαρτόνια βοηθούν συνήθως στην παροχή αυτών των οργανισμών με θύλακες αέρα. Η ανάδευση και ανάμιξη κάθε λίγες εβδομάδες θα συμβάλει στην εισαγωγή αέρα.

3. Υγρασία – Ο σωρός θα πρέπει να είναι υγρός σαν στυμμένο σφουγγάρι. Αν το μίγμα είναι υπερβολικά υγρό προσθέστε περισσότερα «καφέ» υλικά. Αντιθέτως αν είναι πολύ ξηρό προσθέτουμε λίγο νερό.

4. Ζέστη - Συνήθως οι οργανισμοί μέσα στον κάδο είναι υπεύθυνοι για αυτό. Καλό είναι να επιλέγουμε εξ αρχής μια ηλιόλουστη θέση για το κάδο. Ωστόσο, μπορούμε να  βοηθήσουμε να διατηρηθεί η θερμότητα με την τοποθέτηση ενός παλιού χαλιού πάνω από το κάδο για να λειτουργήσει ως μονωτικό υλικό.

Ποια είναι τα «καφέ» και «πράσινα» υλικά;

Θεωρητικά όλες οι οργανικές ουσίες είναι κατάλληλες για κομποστοποίηση. Ο κάδος μας

χρειάζεται την κατάλληλη αναλογία από υλικά πλούσια σε άνθρακα - «καφέ» υλικά - όπως ξερά φύλλα, άχυρα και κομμάτια ξύλου και υλικά πλούσια σε άζωτο – «πράσινα» υλικά - όπως κομμένο χορτάρι και φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα. Ανακατεύοντας διάφορα είδη υλικών ή αλλάζοντας τις αναλογίες μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Το να επιτύχετε το ιδανικότερο μίγμα είναι περισσότερο

θέμα εμπειρίας παρά επιστημονικής ακρίβειας. Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 30 μέρη υλικών πλούσιων σε άνθρακα προς 1 μέρος πλούσιο σε άζωτο. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα επιβραδύνει την αποσύνθεση ενώ τα πολλά αζωτούχα μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Ο άνθρακας προμηθεύει τους μικροοργανισμούς με ενέργεια και το άζωτο με πρωτεΐνες.

 

«καφέ» υλικά

«πράσινα» υλικά

Φθινοπωρινά φύλλα

Υπολείμματα λαχανικών

Χαρτόνι

Κομμένα άνθη

Βαμβακερές πετσέτες

Κομμένο γρασίδι

Βαμβάκι

Σπιτικά φυτά

Χρησιμοποιημένα ροκανίδια κατοικίδιων τρωκτικών

Μονοετή και πολυετή ζιζάνια (προσοχή να μην έχουν ήδη σποριάσει)

Τσόφλια αυγών

Δηλητηριώδη φυτά

Χάρτινες αυγοθήκες

Κοπριά ζώων με άχυρα

Ρολά από χαρτί τουαλέτας και κουζίνας

Φύκια (καλά ξεπλυμένα για να φύγει το αλάτι)

Ξηροί καρποί

Φλούδες και κουκούτσια φρούτων

Χάρτινες τσάντες

Υπολείμματα καφέ

Άχυρο

Φίλτρα γαλλικού καφέ

Μεταχειρισμένο χαρτί κουζίνας

Σακουλάκια και υπολείμματα τσαγιού

Φυσικός φελλός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Τι δεν μπορώ να ρίξω στο κάδο κομποστοποίησης;

 

Τα παρακάτω δεν πρέπει να προστίθενται στο κάδο κομποστοποίησης: Οστά, ψωμί, περιττώματα σκύλων ή γάτων, αποτσίγαρα, ζωοτροφές, στάχτη, ελαιόλαδο, υπολείμματα κρεάτων ή ψαριών, γαλακτοκομικά προϊόντα, πλαστικά ή μεταλλικά αντικείμενα, χημικά, λαχανικά ψεκασμένα με φυτοφάρμακα. Οι λόγοι που πρέπει να τα αποφεύγουμε είναι είτε γιατί δεν διασπώνται είτε γιατί σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς κομποστοποίησης είτε γιατί δημιουργούνται παθογόνοι μικροοργανισμοί είτε γιατί προσελκύουν ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως τρωκτικά και έντομα.

Πόσο καιρό παίρνει;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εξαρτάται από τα υλικά που προστίθενται και από την διαδικασία που ακολουθείται. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, η θερμοφιλική κομποστοποίηση με συχνή ανάμειξη μπορεί να παράγει ωφέλιμο λίπασμα μέσα σε δύο ή τρεις μήνες εφόσον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, ενώ ένας μη διαχειριζόμενος σωρός φύλλων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος για να αποδομηθεί.

Σε γενικές γραμμές, το καλύτερο είναι να αφήσουμε το κομπόστ να ωριμάσει για αρκετούς μήνες, ακόμη και μετά που φαίνεται να έχει τελειώσει. Κατά τη διάρκεια αυτού του επιπλέον χρόνου, η αποδόμηση λαμβάνει χώρα σε βραδύτερο ρυθμό με αποτέλεσμα ένα πιο χημικώς σταθερό τελικό προϊόν.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το κομπόστ είναι έτοιμο;

Το έτοιμο κομπόστ δεν θα ανεβάζει πλέον θερμοκρασία ακόμη και μετά την ανάμειξη. Τα αρχικά συστατικά δεν θα είναι πλέον αναγνωρίσιμα και ό, τι θα έχει απομείνει θα είναι πλούσιο μαύρο οργανικό μίγμα που θα μυρίζει φρέσκο χώμα δάσους.

Είναι ασφαλές να κομποστοποιείται η εφημερίδα; Είναι τα μελάνια τοξικά;

Η εφημερίδα είναι ασφαλής για κομποστοποίηση αλλά διασπάται πολύ αργά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιγνίνη. Η λιγνίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των ξυλωδών φυτών και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην αποσύνθεση.

Οι περισσότερες εφημερίδες σήμερα χρησιμοποιούν μελάνια με βάση το νερό ή τη σόγια. Αν και μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες τοξικών ενώσεων δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα περιοδικά με γυαλιστερά φύλλα καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μερικές φορές χρησιμοποιούνται βαριά μέταλλα για να παραχθούν τα ζωηρά χρώματα.

Ποιων κατοικίδιων ζώων τα απόβλητα μπορούν να κομποστοποιηθούν με ασφάλεια;

Απόβλητα από ινδικά χοιρίδια, κουνέλια ή χάμστερ μπορούν να λιπασματοποιούνται με ασφάλεια, μαζί με τα ροκανίδια ή το χαρτί που χρησιμοποιείται στα κλουβιά τους. Περιττώματα από σκύλους ή γάτες θα πρέπει να αποφεύγονται διότι ενδέχεται να περιέχουν παράσιτα ή ασθένειες επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Γενικώς περιττώματα από σαρκοφάγα ζώα μπορεί να δημιουργήσουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

composter 650ltΕίναι καλή ιδέα η προσθήκη ενεργοποιητών ή άλλων πρόσθετων;

Στο εμπόριο διατίθενται χημικοί και φυσικοί ενεργοποιητές. Οι χημικοί ενεργοποιητές επιταχύνουν τη διαδικασία λιπασματοποίησης παρέχοντας ζάχαρη ή άζωτο και προκαλούν ταχεία μικροβιακή ανάπτυξη. Κανονικά ένας ενεργοποιητής δεν είναι απαραίτητος εφόσον το μίγμα των υλικών που πρόκειται να γίνει λίπασμα έχει μια αναλογία C: N περίπου 30:1.

Οι φυσικοί ενεργοποιητές αποτελούνται από αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς. Αν και η κομποστοποίηση εξαρτάται από μικροοργανισμούς δεν χρειάζεται να τους αγοράσετε. Είναι ήδη παρόντες στα φύλλα, στα υπολείμματα τροφών και άλλα υλικά που κομποστοποιείτε. Αν θέλετε να αυξηθεί ο πληθυσμούς τους το ίδιο καλά λειτουργεί η προσθήκη εδάφους ή λίγου έτοιμου κομπόστ από προηγούμενη φορά.

Μπορεί να βλάψει τα φυτά;

Σε γενικές γραμμές είναι καλό λίπασμα για τα φυτά - βοηθά τη δομή του εδάφους, διατηρεί την υγρασία, αυξάνει την οργανική ύλη του εδάφους και παρέχει αργή απελευθέρωση θρεπτικών ουσιών σημαντικών για την ανάπτυξη των φυτών. Εάν χρησιμοποιείτε κομπόστ που δεν έχει ωριμάσει επαρκώς μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα στα φυτά ή να τα ανταγωνιστεί για τη χρήση του αζώτου του εδάφους.

Φρέσκο ​​λίπασμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την σπορά ευαίσθητων φυτών όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές διότι μπορεί να προκύψουν ριζοκτονικές ασθένειες. Γι’ αυτά τα φυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα αποστειρωμένο μίγμα για γλάστρες.

Εάν χρησιμοποιείτε το κομπόστ, χρειάζεστε επιπλέον λίπασμα;

Αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά των φυτών σας και τη θρεπτική κατάσταση του εδάφους σας. Το κομπόστ παρέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες των φυτών, αλλά αυτό συμβαίνει σε μικρές δόσεις σταδιακά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Εάν το χώμα σας είναι ιδιαίτερα άγονο ή τα φυτά που καλλιεργείτε χρειάζονται μεγάλη ποσότητα αζώτου σύντομα μετά τη φύτευση, τότε μπορεί να θέλετε να συμπληρώσετε με άλλους τύπους λιπασμάτων.

Πώς μπορείτε να κρατήσετε μακριά τα τρωκτικά;

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά τα τρωκτικά και άλλα παρασιτικά ζώα  είναι να αποφευχθεί η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα τα προσελκύσει. Αν προσθέσετε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα ή αφήσετε μαγειρευμένα τρόφιμα όπως κρούστα πίτσας, είναι σαν να προσκαλείτε τα τρωκτικά σε πάρτι. Αν όμως κομποστοποιείτε μόνο φυτικά υλικά όπως φύλλα και χόρτα θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης τρωκτικών. Η προσθήκη απορριμμάτων φρούτων και λαχανικών είναι ασφαλής εφόσον είναι θαμμένα μέσα στα άλλα συστατικά του κάδου και το μίγμα θερμαίνεται έτσι ώστε να αποδομούνται γρήγορα.

Τι γίνετε με τις μύγες;

Τα μικρά μυγάκια (δροσόφυλλα) είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας κομποστοποίησης και έλκονται από τα γλυκά σάκχαρα που απελευθερώνονται από τα φρούτα και τα λαχανικά που σαπίζουν στην επιφάνεια του μίγματος. Αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα Εάν κομποστοποιούνται υπολείμματα τροφών, δεν θα πρέπει να αφήνονται εκτεθειμένα στον αέρα. Αντ 'αυτού θα πρέπει είτε να καλύπτονται από ένα στρώμα καφέ υλικό όπως  έδαφος, παλιό κομπόστ, φύλλα ή ροκανίδια είτε να είναι τυλιγμένα σε εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας πριν τα προστεθούν στο κάδο..

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα δροσόφυλλα, αφαιρέστε το καπάκι και αφήστε το κάδο ανοιχτό για μερικές ώρες. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα διαλυθεί το σμήνος και θα ενθαρρύνετε την εμφάνιση σκαθαριών (φυσικών θηρευτών) που θα τις κυνηγήσουν. Αν και μπορεί να μην είναι σε θέση να εξαλείψει τελείως τα δροσόφυλλα, παρόλα αυτά θα πρέπει να παρατηρήσετε μια σημαντική μείωση του αριθμού τους.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μια απλή αλλά πολύ αποτελεσματική παγίδα. Πάρτε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και αφαιρέστε το καπάκι. Κόψτε το στη μέση και ρίξτε μηλόξυδο στο κάτω μισό σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Αντιστρέψτε έπειτα το πάνω μισό της φιάλης και τοποθετήστε το μέσα στο πρώτο, σχηματίζοντας ένα χωνί που οδηγεί εντός της φιάλης. Τα δροσόφυλλα θα προσελκύονται στο ξύδι και θα παγιδευτούν ή θα πνιγούν μέσα στο μπουκάλι. Ένας ακόμα τρόπος είναι η προσθήκη μια στρώσης στρώματος σε όλη την επιφάνεια του κάδου.

Ο κάδος μου είναι γεμάτος με μυρμήγκια. Τι μπορώ να κάνω;

Τα μυρμήγκια είναι συνήθως ένδειξη ότι το περιεχόμενο του δοχείου έχει γίνει υπερβολικά ξηρό. Αν θέλετε να τα απομακρύνετε από το κάδο ανακατέψτε το μίγμα και προσθέστε «πράσινα» υλικά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και νερό για να διατηρήσετε την υγρασία.

Θα μυρίζει άσχημα;

Εφόσον στο κάδο υπάρχει αρκετή ροή αέρα έτσι ώστε η διαδικασία να παραμένει αερόβια, μπορεί να υπάρχει κάποια οσμή, αλλά δεν θα είναι δυσάρεστη. Εάν υπάρχουν δυσώδης οσμές, θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα καφέ υλικά και να  ανακατέψτε το μίγμα για να το αερίσετε. Οσμή αμμωνίας μπορεί να αναπτυχθεί αν προστεθούν στο κομπόστ υλικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο όπως φρέσκο ​​κομμένο γρασίδι. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να υπολογίσετε το κατάλληλο μίγμα υλικών για να επιτευχθεί η σωστή αναλογία άνθρακα προς άζωτο.

Θα σπάσει η κομποστοποίηση τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων;

Ναι. Η μικροβιακή αποσύνθεση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λιπασματοποίησης διασπά τα είδη των φυτοφαρμάκων που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην αγορά. (Προσοχή στα μη-βιοδιασπώμενα εντομοκτόνα όπως το DDT και chlordane τα οποία όμως δεν επιτρέπεται πλέον να πωλούνται).

Αργεί πολύ να γίνει

Εφόσον στο κάδο υπάρχει αρκετή ροή αέρα έτσι ώστε η διαδικασία να παραμένει αερόβια, μπορεί να υπάρχει κάποια οσμή, αλλά δεν θα είναι δυσάρεστη. Εάν υπάρχουν δυσώδης οσμές, θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα καφέ υλικά και να  ανακατέψτε το μίγμα για να το αερίσετε. Οσμή αμμωνίας μπορεί να αναπτυχθεί αν προστεθούν στο κομπόστ υλικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο όπως φρέσκο ​​κομμένο γρασίδι. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να υπολογίσετε το κατάλληλο μίγμα υλικών για να επιτευχθεί η σωστή αναλογία άνθρακα προς άζωτο.

Το υλικό μέσα στο κάδο μοιάζει με πουρέ. Τι μπορεί να γίνει;

Το πιο πιθανό είναι να έχετε προσθέσει πολλά υπολείμματα φρούτων και λαχανικών χωρίς όμως να τα έχετε εξισορροπήσει με «καφέ» υλικά. Προσθέστε χαρτί, χαρτόνι, χάρτινες αυγοθήκες, τσαλακωμένα φύλλα εφημερίδων, ξερά χόρτα, τα ρολά που απομένουν από το χαρτί τουαλέτας και κουζίνας, πριονίδι για αποκατάσταση της ισορροπίας.

Δεν έχω ανακατέψει το περιεχόμενο τους κάδου για 6 μήνες. Είναι απαραίτητο;

Η αποδόμηση των οργανικών είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα από μόνη στη φύση χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση. Από αυτή την άποψη δεν είναι τόσο σημαντικό το ανακάτεμα του περιεχομένου του κάδου. Όμως η επέμβαση αυτή επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης οξυγονώνει τους μικροοργανισμούς και αποτρέπει τη δημιουργία δυσάρεστων οσμών.

Χρησιμοποιώ το κάδο εδώ και 15 μήνες και δεν έχω πάρει ακόμα κομπόστ.

Εξερευνήστε λίγο πιο προσεχτικά το περιεχόμενο του κάδου. Δεδομένου ότι η κομποστοποίηση τείνει να γίνετε στο κέντρο του κάδου, σίγουρα θα υπάρχει έτοιμο κομπόστ εκεί μέσα. Ωστόσο αν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχόμενου του κάδου είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, καλό είναι να το κάνετε ένα γερό ανακάτεμα. Με τον τρόπο αυτό θα ενσωματωθεί περισσότερος αέρας στο μίγμα. Αν το περιεχόμενο είναι πολύ ξηρό, προσθέστε «πράσινα» υλικά και λίγο νερό. Αν στο κάδο υπάρχει μια συμπαγή μάζα πράσινων υλικών τότε απλά προσθέστε λίγο περισσότερο «καφέ» προϊόντα. Αυτό θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Πόσο συχνά πρέπει να ανακατεύω το μίγμα;

Ο λόγος που ανακατεύουμε τα περιεχόμενα μέσα στο κάδο είναι για να εισχωρήσει ο αέρας. Τα αερόβια βακτήρια που κάνουν την αποσύνθεση χρειάζονται αέρα για να αναπνεύσουν, διαφορετικά η διαδικασία σχεδόν σταματάει όταν πεθαίνουν. Η διαδικασία συνεχίζεται με τα αναερόβια βακτήρια αλλά είναι πολύ πιο αργή. Καθώς τα αερόβια βακτήρια εργάζονται αναλώνουν οξυγόνο και παράγουν θερμότητα στο εσωτερικό του μίγματος. Όταν μειωθεί η θερμοκρασία σημαίνει ότι έχουν πεθάνει τα βακτήρια λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Οπότε χρειάζεται ανακάτεμα όταν η θερμοκρασία του μίγματος είναι ίδια με την θερομκρασία του περιβάλλοντος. Συνήθως σε μια βδομάδα μέσα. Όταν ο αέρας αναπληρώνεται με το ανακάτεμα ξεκινάει ξανά ο κύκλος της θέρμανσης-ψύξης.

Τι pH θα έχει το κομπόστ;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά που ρίξαμε στο κάδο. Συνήθως είναι στην ελαφρώς αλκαλικό προς ουδέτερο. Εάν ενδιαφέρεστε να το χρησιμοποιήσετε σε οξύφυλλα (γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, ροδόδεντρα κτλ) μπορείτε να προμηθευτείτε ένα οικονομικό μετρητή pH και να μετράτε το κομπόστ σας πριν από τη χρήση.

Πόσο θα μειωθεί ο όγκος κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης;

Σε γενικές γραμμές, ανεξάρτητα από τον τύπου του κάδου κομποστοποίησης και τις συνθήκες, ο όγκος θα μειωθεί κατά 1/3. 

σχετικα προϊοντα κομποστοποιησης

Κομποστοποιηση αυλης

 • Αξιολόγηση των 6 τύπων κομποστοποίησης +

     Η κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο από τα πολύ παλιά χρόνια. Read More
 • Γιατί να ανακυκλώσουμε τα οργανικά μας απορρίμματα +

       Είναι γεγονός ότι ένα νοικοκυριό παράγει ένα τεράστιο όγκο απορριμμάτων.      Το 50% των αποβλήτων των νοικοκυριών Read More
 • Τα οργανικά απορρίμματα στις χωματερές +

  Μην ανακυκλώνοντας την οργανική ύλη με κομποστοποίηση/λιπασματοποίηση μολύνεται το περιβάλλον με τον συγκεκριμένο τρόπο. Τα αέρια που δημιουργούνται είναι μεθάνιο Read More
 • Διαχείριση οργανικών απορριμμάτων +

  Γνωρίζετε οτι κομποστοποιώντας τα οργανικά σας απορρίμματα τα ανακυκλώνετε και επιστρέφετε θρεπτικά στοιχεία στη φύση αντί να δημιουργείτε χωματερές?Για την Read More
 • Κομποστοποίηση +

  Τι είναι κομποστοποίηση? Κομποστοποίηση είναι η διαδικασία της φύσης να ανακυκλώνει τα αποσυντιθέμενα οργανικά υλικά σε ένα πλούσιο χώμα γνωστό Read More
 • Κομποστοποίηση Αυλής +

  Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει κομποστοποίηση; Για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης απαιτούνται 4 πράγματα: Read More
 • 1