καλαθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Συχνές ερωτήσεις κομποστοποίηση με Bokashi

444Τι είναι η κομποστοποίηση με bokashi;

Είναι η διαδικασία της αποδόμησης των οργανικών απορριμμάτων. Γίνεται σε ειδικό δοχείο με αποκλεισμό του οξυγόνου με τη βοήθεια ενεργών μικροοργανισμών (bokashi) που προστίθενται στα οργανικά απορρίμματα μέσα σε ειδικό κάδο.

 

Τι είναι το bokashi;

Είναι ένα μίγμα το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων από πίτουρο, μελάσα και ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ). Όταν το bokashi προστίθεται στα οργανικά απορρίμματα οι μικροοργανισμοί αμέσως αυξάνονται και ξεκινάει η διαδικασία της ζύμωσης.

 

Τι είναι οι ενεργοί μικροοργανισμοί ΕΜ;

Οι ΕΜ είναι ζωντανοί κυτταρικοί οργανισμοί ορατοί μόνο με το μικροσκόπιο. Οι μικροοργανισμοί που εμπεριέχονται στο μίγμα bokashi προέρχονται από 3 διαφορετικές ομάδες – βακτήρια γαλακτικού οξέως, βακτήρια μαγιάς και βακτήρια φωτοσύνθεσης. Με το συνδυασμό αυτό έχει αποδειχθεί ότι αποδομούνται ταχέως (ζύμωση) τα οργανικά απορρίμματα ενώ καταστέλλεται η ανάπτυξη των άλλων δυνητικά επικίνδυνων οργανισμών.

 

sprinkling-bokashi-on-waste lg1Ποια η διαδικασία κομποστοποίησης με Bokashi;

Ξεκινώντας τον κάδο μας τοποθετούμε ένα δίφυλλο εφημερίδας στον πάτο του κάδου και ρίχνουμε μισή χούφτα Bokashi. Μετά αρχίζουμε και προσθέτουμε κάθε είδους οργανικά απορρίμματα, όσο μικρότερα κομμάτια ρίχνουμε τόσο το καλύτερο. Κάθε φορά που θα ρίχνουμε οργανικά απορρίμματα θα πρέπει να προσθέτουμε μια μικρή δόση Bokashi, έτσι ώστε να σκεπάζεται ελαφρώς. Αν είναι πολλά τα υλικά που ρίχνουμε, πρέπει να έχουμε μια στρώση οργανικά απορρίμματα μία στρώση Bokashi. Το πατάμε με ένα πιατάκι ώστε να μην υπάρχει οξυγόνο ανάμεσα στα διάφορα απορρίμματα. Αφήνουμε το πιατάκι και κλείνουμε το καπάκι. Όταν γεμίσει ο κάδος αφήνουμε κλειστό τον κάδο για 2 εβδομάδες. Έπειτα είτε το ανακατεύουμε με χώμα στην αυλή ή σε μια γλάστρα είτε το θάβουμε στην αυλή είτε το βάζουμε σε κάδο κομποστοποίησης αυλής είτε σε κάδο κομποστοποίησης με γεωσκώληκα.

Να μην ξεχνάμε οτι χρειάζεται πολύ υγρασία για να ενεργοποιηθούν οι μικροοργανισμοί, προσθέτοντας φρούτα,λαχανικά, γαλακτοκομικά έχουμε αυτό το χυλώδες αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Αν τοποθετούμε μόνο φλούδες εσπεριδοειδών δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Γιατί οι δύο κάδοι είναι η ιδανική λύση;

Όταν γεμίσει ο πρώτος κάδος τα τελευταία απορρίμματα που θα έχουν προστεθεί χρειάζονται περίπου 14 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης τους. Για να μην διακόψετε όμως την εναπόθεση οργανικών θα μπορείτε να ξεκινήσετε το 2ο κάδο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα κομποστοποιήσης με Bokashi;

 • Είναι ο απλούστερος τρόπος, δεν υπάρχει περίπτωση να μας “χαλάσει” το μίγμα. Μπορούμε να ρίξουμε όσο υλικό θέλουμε ανά πάσα στιγμή.
 • Είναι ιδανικός για το αστικό περιβάλλον, χρειάζεται ελάχιστο χώρο και μπορεί να μπει σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.
 • Ο ταχύτερος τύπος κομποστοποίησης.
 • Μπορεί να κομποστοποιήσει τα πάντα, ακόμα και υλικά όπως το κρέας, το ψάρι, τα εσπεριδοειδή, τα γαλακτοκομικά. Υλικά που στους άλλους κάδους δεν ρίχνουμε.
 • Αποτρέπει τις ενοχλητικές οσμές. Δεν μαζεύει μυγάκια.

 

 Πού πρέπει να τοποθετήσω το κάδο bokashi;

Θα πρέπει να τον τοποθετήσετε κάπου όπου είναι εύκολο για σας να τον χρησιμοποιείτε αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και μακριά από οποιεσδήποτε πηγές θερμότητας. Θα λειτουργεί καλύτερα εάν διατηρείται σε κλειστούς χώρους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα ντουλάπι, στο πλυσταριό ή στην κουζίνα. Εάν ζείτε κάπου όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μπορείτε να τον κρατήσετε σε εξωτερικούς χώρους αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Οι υπεριώδεις ακτίνες θα σκοτώσουν τους μικροοργανισμούς και μπορεί να βλάψουν το πλαστικό υλικό καθιστώντας το εύθραυστο και συντομεύοντας τη διάρκεια ζωής του κάδου.

 

 Πόσο καιρό χρειάζεται το bokashi για την αποδόμηση των οργανικών απορριμάτων;

Το bokashi έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία ζύμωσης. Συνήθως χρειάζεται μόνο 10-14 ημέρες να αποδομηθούν εντελώς το οργανικά απόβλητα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να τοποθετηθούν στο έδαφος.

 

 


bokashi-branΓιατί πρέπει να πιέζουμε τα οργανικά απορρίμματα μέσα στο κάδο με bokashi;

Τα απορρίμματα μέσα στο κάδο θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση προκειμένου να αποκλειστεί το οξυγόνο από την επιφάνεια δράσης του bokashi και να επιταχυνθεί η διαδικασία ζύμωσης.

 

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο κάδος μου λειτουργεί σωστά;

Υπάρχουν δύο δοκιμές και είναι απλές. Πρώτα χρησιμοποιήστε τη μύτη σας. Αν το υλικό που προσπαθείτε να αποδομήσετε έχει μυρωδιά σάπιου αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείτε αρκετό μίγμα bokashi. Κανονικά μια ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά τουρσί θα πρέπει να αναδύεται όταν ανοίγετε το καπάκι. Αν το υλικό που έχει υποστεί ζύμωση μετατραπεί σε  μπλε ή μαύρο δεν χρησιμοποιείτε αρκετό μίγμα bokashi. Προσθέστε περισσότερο και φροντίστε να πασπαλίζετε ομοιόμορφα με bokashi κάθε παρτίδα απορριμμάτων που προσθέτετε.

 

Θα υπάρχουν οσμές εκεί που θα τοποθετήσω τον κάδο;
Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο κάδος δεν θα έχει την παραμικρή οσμή. Όταν ανοίγουμε τον κάδο υπάρχει μια οσμή που θυμίζει τουρσί. Ρίχνοντας υπολείμματα εσπεριδοειδών μπορούμε να έχουμε την αντίστοιχη οσμή όταν ανοίγουμε τον κάδο.

Τι κάνουμε με τα υγρά που δημιουργούνται κατά την κομποστοποίηση με bokashi;

Ονομάζεται τσάι Bokashi και είναι τα υγρά που παράγονται κατά τη ζύμωση.Τα υγρά αυτά είναι φορτωμένα με μικροοργανισμούς και θρεπτικά συστατικά. Τα αφαιρούμε από το βρυσάκι περίπου κάθε δύο μέρες. Αν αραιώσετε 1 μέρος τσάι με 100 μέρη νερό και στη συνέχεια το χρησιμοποιήσετε το για να ποτίσετε τα φυτά σας θα επωφεληθείτε από τις θρεπτικές ουσίες και τους μικροοργανισμούς. Πολύ σύντομα θα παρατηρήσετε βελτίωση στην ανάπτυξη και ανθοφορία των φυτών σας.

Επίσης μπορεί να το ρίξετε στο αποχετευτικό σύστημα, είναι πολύ χρήσιμο για την πρόληψη δημιουργίας γλίτσας και μπλοκαρίσματος των αποχετευτικών αγωγών. Απλά χρησιμοποιήστε το αδιάλυτο όπως το συλλέγετε από το κάδο.

 

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να πάρω τσάι bokashi;

Μπορεί να πάρει μια εβδομάδα ή και περισσότερο αν μόλις έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία. Από τη στιγμή που αρχίζει να δημιουργείται, θα συλλέγετε συνήθως κάθε λίγες ημέρες. Εξαρτάται από το τι έχετε προσθέσει μέσα στο κάδο. Αν υπάρξουν περίοδοι που το τσάι είναι λίγο δεν είναι ανησυχητικό.


Πώς πρέπει να αποθηκεύω το bokashi μου;

Φροντίστε να βρίσκεται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, μέσα σε ένα προστατευμένο περίβλημα, μακριά από πηγές θερμότητας. Το υπεριώδες φως θα καταστρέψει τους μικροοργανισμούς. Φροντίστε να είναι στεγνό.

 
Θα πρέπει να φοράω γάντια όταν χρησιμοποιώ το bokashi;

Αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακόμη και με άμεση επαφή. Μπορείτε να χειρίζεστε το bokashi με το γυμνό χέρι ή με μια πλαστική σέσουλα.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το bokashi για να απαλλαχθώ από τα περιττώματα των κατοικίδιων ζώων μου;

Ναι. Αν και δεν συνιστάται η χρήση bokashi για την επεξεργασία των περιττωμάτων των ζώων. Υπάρχει ο κίνδυνος όταν τα κόπρανα επεξεργαστούν και τοποθετηθούν σε έναν κήπο λαχανικών οι παθογόνοι οργανισμοί να προκαλέσουν προβλήματα. Εάν όμως σκοπεύετε να τοποθετήσετε το επεξεργασμένο υλικό σε χώρο με καλλωπιστικά φυτά, θα λειτουργήσει καλά και θα απαλλαγείτε από τις μυρωδιές. Τα περιττώματα θα πρέπει να αναμιγνύονται με άλλα φυτικά προϊόντα όπως φύλλα ή ροκανίδια ξύλου έτσι ώστε να υπάρχει πλούσια ποσότητα για να επεξεργαστεί το bokashi. Μετά τη ζύμωση το επεξεργασμένο υλικό πρέπει να θαφτεί στο έδαφος και να καλυφθεί με 20 εκατοστά έδαφος.

 

Τι μπορώ να κάνω με μια κακή παρτίδα;

Εάν παρόλο που έχετε προσθέσει επιπλέον bokashi δεν εξαφανιστεί η μυρωδιά του σάπιου, ανοίξτε ένα λάκκο βάθους 20εκ και αδειάστε το περιεχόμενου του κάδου μέσα. Πασπαλίστε το με bokashi, ανακατέψτε το με λίγο χώμα και θάψτε το. Σε περίπου 10 μέρες θα έχει μετατραπεί σε θρεπτικό λίπασμα χωρίς τις δυσάρεστες οσμές.

 

Τι είναι τα άσπρα μπαλώματα;

Αυτά είναι αποικίες του ζυμομύκητα (μικροοργανισμοί) που έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Βοηθούν στην αποδόμηση των οργανικών απορριμμάτων.

 

Το bokashi έχει σβολιάσει και είναι δύσκολο να πασπαλισθεί. Τι πρέπει να κάνω;

Όταν υπάρχει πολλή υγρασία και θερμότητα, το μίγμα μπορεί να σχηματίσει σβώλους και να γίνει κολλώδες. Μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση απλώνοντας το πάνω σε μια εφημερίδα κάτω από μια λάμπα. Αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια  θρυμματίστε το και το τοποθετήστε το πίσω στη σακούλα.

 

2b bokashi middleΠρέπει να αδειάσω το κάδο μου πριν φύγω για διακοπές ή κάποιο σύντομο ταξίδι;

Όχι αν πρόκειται να λείψετε για μερικές μέρες. Δεν υπάρχει πρόβλημα να τον αφήσετε σφραγισμένο για λίγες ημέρες. Η διαδικασία της ζύμωσης θα ολοκληρωθεί και στη συνέχεια το υλικό θα παραμείνει σταθερό μέχρι να το θάψετε μέσα στο έδαφος. Αν σκοπεύετε να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σας συνιστούμε να αδειάσετε το περιεχόμενο του κάδου στο κήπο και να πλύνετε το κάδο με νερό πριν φύγετε.


Πρέπει να ανησυχώ για τα αέρια που παράγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης;

Όχι. Η ποσότητα των αερίων που δημιουργείται είναι αμελητέα. Είναι απόλυτα ασφαλές να διατηρείτε το κάδο μέσα στο σπίτι. Δεν παράγεται μεθάνιο.

 

Θα βρουν τα ζώα το θαμμένο υλικό μέσα στο χώμα;

Αν τα οργανικά σας απορρίμματα έχουν υποστεί σωστή ζύμωση και είναι θαμμένα με τουλάχιστον 20εκ χώμα από πάνω, τα ζώα δεν θα βρουν το υλικό ελκυστικό. Πριν θάψετε το υλικό ανακατέψτε το με λίγο χώμα έτσι ώστε να επιταχυνθεί η δεύτερη και τελική μετατροπή του σε θρεπτικά συστατικά για το χώμα.

 

 

Τι μπορώ να κάνω εάν το κατοικίδιο ή το παιδί μου φάει από το bokashi;

Στους ανθρώπους πιθανόν να μην αρέσει η γεύση του, αλλά στα ζώα θα αρέσει. Δεν θα προκληθεί καμία βλάβη και το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρείται σε ένα ασφαλές μέρος. Εάν χυθεί στο πάτωμα, μπορείτε απλώς να το σκουπίσετε και να το ρίξετε έξω στα πουλιά. Θα το γιορτάσουν.

 

Οι μικροοργανισμοί θα βλάψουν εμένα ή τα κατοικίδια ζώα μου;

Όχι. Οι μικροοργανισμοί απαντώνται πολύ συχνά στη φύση και θεωρούνται μη παθογόνοι. Καθένας από αυτούς έχει μια εξειδικευμένη λειτουργία και λειτουργούν καλά και όλοι μαζί. Βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε όπως το τυρί, το γιαούρτι, το ψωμί και το κρασί.

 

Πώς μπορώ να ξέρω εάν το bokashi είναι κατάληλο για να χρησιμοποιηθεί;

Το χρώμα του bokashi πρέπει να είναι καφέ και θα πρέπει να έχει μια ελαφρώς γλυκιά αρωματική οσμή. Αν δείτε ένα ή δύο λευκά μπαλώματα σε ένα πακέτο είναι φυσιολογικό. Αν το μίγμα είναι μαύρο ή μπλε ή μυρίζει σάπιο, έχει χαλάσει και πρέπει να απορριφθεί με ταφή στο έδαφος.

 

Θα έλκονται παράσιτα από το κάδο μου;

Όχι και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Επειδή το σύστημα σφραγίζεται εντελώς δεν προσελκύονται ποντίκια, αρουραίοι, κατσαρίδες ή άλλα παράσιτα. Δεν θα παρουσιαστούν μυγάκια ή οποιαδήποτε άλλα έντομα.

 

Μπορώ να δω σχετικό οπτικοακουστικό υλικό;

Βεβαίως, η isleofecoέχει θέσει πολύ ψηλά το θέμα της ενημέρωσης του κόσμου, έτσι έχει παράγει κάποια απλά video που δείχνουν τη χρήση Bokashi. Τα video αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο κανάλι της Isle of eco στο youtube.

Όλα τα video
Οδηγίες χρήσης Bokashi

Επίδειξη δυνατοτήτων Bokashi
Κατασκευάστε μόνοι σας έναν κάδο Bokashi

Bokashi όλη η διαδικασία με ημερολόγιο, photos, εξηγήσεις και αποτελέσματα
Γιατί να ανακυκλώσουμε τα οργανικά απορρίμματα κάνοντας κομποστοποίηση

 

 

σχετικα προϊοντα κομποστοποιησης

Κομποστοποιηση Bokashi

 • Αξιολόγηση των 6 τύπων κομποστοποίησης +

     Η κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο από τα πολύ παλιά χρόνια. Read More
 • Τα οργανικά απορρίμματα στις χωματερές +

  Μην ανακυκλώνοντας την οργανική ύλη με κομποστοποίηση/λιπασματοποίηση μολύνεται το περιβάλλον με τον συγκεκριμένο τρόπο. Τα αέρια που δημιουργούνται είναι μεθάνιο Read More
 • Διαχείριση οργανικών απορριμμάτων +

  Γνωρίζετε οτι κομποστοποιώντας τα οργανικά σας απορρίμματα τα ανακυκλώνετε και επιστρέφετε θρεπτικά στοιχεία στη φύση αντί να δημιουργείτε χωματερές?Για την Read More
 • Γνωριμία με το Bokashi +

        Ένας άγνωστος τρόπος ανακύκλωσης οργανικής ύλης, δηλαδή μετατροπής των οργανικών απορριμμάτων της κουζίνας σε λίπασμα/κομποστ, είναι η κομποστοποίηση με Read More
 • Παρουσίαση κομποστοποίησης με Bokashi +

  H www.isleofeco.gr παρουσιάζει την κομποστοποίηση με Bokashi. Και λύνει όλες τις απορίες.Τι είναι το Bokashi? Πως κομποστοποιούμε με Bokashi? Ποια Read More
 • Επίδειξη δυνατοτήτων Bokashi / μικροοργανισμοί / EM +

  H www.isleofeco.gr κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων Bokashi.Στη συγκεκριμένη επίδειξη βλέπουμε τη διάσπαση οργανικών που προκαλεί το Bokashi.Συγκρίνει τη διάσπαση που Read More
 • Συχνές ερωτήσεις κομποστοποίηση με Bokashi +

  Τι είναι η κομποστοποίηση με bokashi; Είναι η διαδικασία της αποδόμησης των οργανικών απορριμμάτων. Γίνεται σε ειδικό δοχείο με αποκλεισμό του Read More
 • Φτιάξτε μόνοι σας οικονομικά ένα κάδο κομποστοποίησης με Bokashi / Diy Bokashi +

  Η Isle of Eco κάνει τη διαφορά. Δείχνουμε σε όλον τον κόσμο πως μπορεί να μετατρέψει παλιούς άδειους κάδους σε Read More
 • Πείραμα και παρουσίαση Bokashi +

  Η isle of eco σε μια από τις δοκιμές παρουσιάσεις που έχει κάνει στο εργαστήριο της ασχολήθηκε με το Bokoshi Read More
 • Ημερολόγιο κομποστοποίησης με Bokashi +

  Στην Isle of eco είμαστε πρωτοπόροι στα θέματα κομποστοποίησης, δικαίως μας έχει κατατάξει ο κόσμος ως "οι ειδικοί στην κομποστοποίηση"Αναγνωρίζοντας Read More
 • 1